Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΔΙΟΔΙΑ


ΔΗΜΟΣ ΩΡΩΠΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
info@oropos.gov.gr
Ωρωπός 11 Μαΐου 2011
ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΔΗΜΟΥ ΩΡΩΠΟΥ ΚΑΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ ΔΙΟΔΙΩΝ
Εντός του Δήμου Ωρωπού λειτουργούν σήμερα οκτώ σταθμοί διοδίων επί της Π.Α.Θ.Ε. Η λειτουργία τους επιβαρύνει καθημερινά οικονομικώς τόσο τους κατοίκους και τους επαγγελματίες της περιοχής μας όσο και τον ίδιο τον Δήμο Ωρωπού με την καταβολή των διοδίων τελών. Παράλληλα, δυσχεραίνει τις μετακινήσεις εντός της περιφέρειάς του Δήμου μας. Με παλαιότερη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Ωρωπού έχει ταχθεί κατά της λειτουργίας σταθμών διοδίων εντός της διοικητικής του περιφέρειας, ενώ είναι αντίθετο και στην πρόσφατη διάταξη νόμου για την επιβολή προστίμου λόγω μη καταβολής διοδίων τελών.
Στις 19.03.2011 επεβλήθη διοικητικό πρόστιμο στον Δήμαρχο Ωρωπού κ. Γιάννη Οικονομάκο λόγω μη καταβολής των διοδίων τελών στον σταθμό των Αφιδνών. Κατά αυτού του προστίμου, η δικηγόρος Αγγελική Χαροκόπου, στην οποία ανετέθη η υπόθεση, έχει καταθέσει για λογαριασμό του Δήμου και του Δημάρχου Ωρωπού προσφυγή ενώπιον του Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών. Με την προσφυγή αυτή προβάλλεται, κυρίως, ότι τόσο η επιβολή διοδίων τελών στους κατοίκους του Δήμου μας όσο και η επιβολή προστίμου λόγω μη καταβολής των τελών αυτών είναι αντίθετες στο Σύνταγμα και στο κοινοτικό δίκαιο. Ταυτόχρονα, η ίδια δικηγόρος κατέθεσε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας αίτηση, με την οποία ζητείται να εξετασθεί η υπόθεση αυτή απευθείας από το ανώτατο αυτό δικαστήριο, επειδή θέτει ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος που έχει συνέπειες για ευρύτερο κύκλο προσώπων. Η απάντηση του Δικαστηρίου αναμένεται εντός των επομένων ημερών.
Ο Δήμος Ωρωπού θα συνεχίσει να αγωνίζεται με κάθε νόμιμο μέσο με στόχο την ανατροπή του σημερινού καθεστώτος επιβολής διοδίων τελών στα οχήματά του καθώς και στους κατοίκους και στους επαγγελματίες εντός της περιφέρειάς του.