Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ, 16/3/2011

ΔΗΜΟΣ ΩΡΩΠΟΥ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
16/3/2011
Θέμα: Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου για το ζήτημα των διοδίων
Σε μια ιδιαίτερα σημαντική συνεδρίαση συνήλθε το Δημοτικό Συμβούλιο Ωρωπού την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011 για να συζητήσει το μείζον ζήτημα των διοδίων.
Στην συνεδρίαση, που έγινε με την παρουσία και την συμμετοχή της συντονιστικής επιτροπής, όλες οι παρατάξεις προσήλθαν με ενθουσιασμό για να συναποφασίσουν την στάση του Δήμου Ωρωπού για το μέλλον του αγώνα ενάντια στην άδικη καταβολή τελών διοδίων.
Ο Δήμαρχος Ωρωπού κ. Οικονομάκος ανέφερε ότι η λειτουργία των διοδίων Αφιδνών στην νότια είσοδο του Δήμου Ωρωπού και άλλων επτά σταθμών διοδίων σε όλο το Δήμο και εντός των ορίων του νομού Αττικής ο οποίος αποτελεί πλέον την ευρύτερη περιοχή πρωτευούσης, παραβιάζει το δικαίωμα των πολιτών για ελεύθερη και απρόσκοπτη μετακίνηση και πρόσβαση τόσο στο αστικό κέντρο, όπου εργάζονται πολλοί κάτοικοι, όσο και μέσα στον ίδιο το Δήμο Ωρωπού όπου μετακινούνται καθημερινά χιλιάδες δημότες για να διεκπαιρεώσουν τις υποθέσεις τους.
Παράλληλα, τόνισε ότι λόγω της κατάστασης, υφιστάμεθα έναν αθέμιτο
ανταγωνισμό, από άλλες περιοχές της Αττικής (π.χ. Μαραθώνας, Νέα Μάκρη, Βουλιαγμένη, Σούνιο) σε τουριστικό, οικονομικό, οικιστικό και αναπτυξιακό επίπεδο.
Υπαίτιος για την κατάσταση αυτή είναι τα διόδια.
Οι επιχειρήσεις μας πλήττονται, η δημόσια ζωή φτωχαίνει, η κοινωνία μας ζεί σε απομόνωση. Η περιοχή μας δεν ευτύχησε ποτέ να δει ένα έργο από την κεντρική εξουσία, ούτε καν ένα Ολυμπιακό έργο”, δήλωσε ο κ. Οικονομάκος.
Ακολούθησε διαβούλευση επί της εισήγησης που κατατέθηκε στο Σώμα από τη Δημοτική Σύμβουλο κα Στεργίου και κατόπιν ορισμένων μικρών παρεμβάσεων, το σχέδιο τέθηκε σε ψηφοφορία με την ελπίδα ότι η απόφαση θα είναι ομόφωνη.
Τελικά, η απόφαση ψηφίστηκε κατα πλειοψηφία, καθώς ο κ. Χασιώτης (Λαϊκή Συσπείρωση) ψήφισε λευκό.
Ωστόσο, όλο το υπόλοιπο Σώμα, σε ένα σπάνιο αλλά αισιόδοξο δείγμα ομοψυχίας και αποφασιστικότητας, δήλωσε με βροντερή φωνή την υπερψήφιση της απόφασης, στέλνοντας το αδιαμφισβήτητο μήνυμα της διεκδίκησης σε όλη την περιφέρεια.
Έτσι, σύμφωνα με το τελικό κείμενο της απόφασης, το Δημοτικό Συμβούλιο Ωρωπού αποφασίζει:
1)Το αίτημα μας πρέπει να είναι η κατάργηση των διοδίων στην περιοχή.
2)Η Δημοτική Αρχή θα στηρίξει το κίνημα της άρνησης πληρωμής διοδίων και θα το καλύψει νομικά.
3)Η Δημοτική Αρχή θα στηρίξει τον αγώνα των πολιτών με την άρνηση της είσπραξης των προστίμων από τις παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. (“τροπολογία Ρέππα”) και καταδικάζει την προσπάθεια ποινικοποίησης του κινήματος.
4)Η Δημοτική Αρχή θα αναλάβει πρωτοβουλίες για συναντήσεις και συσκέψεις και προβολή των αιτημάτων στο Ελληνικό και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σε κάθε αρμόδιο φορέα.
5)Η Δημοτική Αρχή θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την κοινή δράση του Δήμου Ωρωπού με τους δήμους Διονύσου, Κηφισιάς και Λυκόβρυσης-Πεύκης για την αποτροπή της εγκατάστασης και των νέων σταθμών διοδίων που προβλέπονται.