Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ, 03-ΦΕΒ-201

Η "Ευρωπαϊκή Δράση κατά των Ναρκωτικών" υπό την αιγίδα του Δημάρχου Ωρωπού κου Οικονομάκου

Υπό την αιγίδα του Δημάρχου Ωρωπού, κου Γιάννη Οικονομάκου, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 1η Φεβρουαρίου η εκδήλωση για την Ευρωπαϊκή Δράση κατά των Nαρκωτικών (European Action on Drugs-EAD). H εκδήλωση ήταν μια πρωτοβουλία του Ινστιτούτου "Κοινόν Ωρωπίων" σε συνεργασία με το Λύκειο Ωρωπού και την Ευρωπαϊκή Έκφραση και πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, με τη συμμετοχή των μαθητών του Λυκείου Ωρωπού και γονέων.

Ο Δήμαρχος, στον εναρκτήριο χαιρετισμό του απευθήνθηκε στους μαθητές του Λυκείου πρώτα ως γιατρός, λέγοντας ότι έχει κληθεί να αντιμετωπίσει περιστατικά χρήσης ναρκωτικών ουσιών στο παρελθόν, βλέποντας τις καταστροφικές συνέπειες που έχουν στον άνθρωπο.  Είπε ακόμη, ότι μία αιτία για την χρήση ναρκωτικών είναι ο κοινωνικός αποκλεισμός και κάλεσε τα παιδιά να στηρίζουν όλους τους συμμαθητές τους και να βοηθουν όποιον φαίνεται ότι αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα. Από την άλλη, μιλώντας ως Δήμαρχος, είπε ότι είναι πάντα δίπλα στην νεολαία του Ωρωπού για να στηρίξει την δημιουργική της ορμή και να προσφέρει στους νέους ευκαιρίες για να αξιοποιήσουν τη ζωή στο έπακρο, πάντα μακριά από την μάστιγα των ναρκωτικών. 

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Έκφρασης, Καθηγητής κ. Γιαννής, ο οποίος ανέπτυξε τις βασικές αρχές του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τόνισε ότι τέτοιες δράσεις έχουν μεγάλη χρησιμότητα διότι η ενημέρωση λειτουργεί ως μια καλή πρόληψη.

Η κύρια εισήγηση έγινε από την Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπεύτρια κα Χριστοφιδέλλη (MSc), συνεργάτιδα της Πανεπιστημιακής Κλινικής του Νοσ. Παίδων "Αγλαΐα Κυριακού". Σε μια διαδραστική συζήτηση με όλους τους μαθητές, η κα Χριστοφιδέλλη εξήγησε ποιά είναι τα αίτια που οδηγούν στην χρήση ναρκωτικών, ποιά είναι τα συμπτώματα και με ποιό τρόπο μπορούν να ξεπεραστούν. Με παραδειγματική μέθοδο και τη χρήση εμπειρικών αναλύσεων, ανέδειξε το πρόβλημα στη βάση του και εξήγησε ότι οι εξαρτήσεις (ανάμεσα τους το αλκοόλ, ο τζόγος, το κάπνισμα, το διαδίκτυο κ.α.) είναι νόσοι και πρέπει να αντιμετωπίζονται ανάλογα.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με τον απολογισμό του προγράμματος από τον Διευθυντή του "Κοινού Ωρωπίων" κ. Αθ. Γραμμένο.

Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και σε άλλους τόπους του Δήμου Ωρωπού.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ